Wat is de impact van de zuivelsector als het gaat om stikstof?

De agrarische sector is volgens het RIVM verantwoordelijk voor 46% van de stikstofuitstoot in Nederland. Ongeveer de helft hiervan neemt de zuivelsector voor zijn rekening. Daarom wordt er hard gewerkt aan het vinden van oplossingen om deze uitstoot te verminderen.

Alle landen in Europa zich moeten houden aan dezelfde natuurbeschermingswetten en regels voor stikstof. Dit betekent dat er afspraken zijn gemaakt om de natuur, de zogenoemde Natura 2000-gebieden, te beschermen. Deze natuurgebieden staan in Nederland onder druk door de hoeveelheid stikstof die neerdaalt.

Het kabinet wil daarom verschillende maatregelen nemen, net als de sectoren die een aandeel hebben in de uitstoot. De zuivelsector, de bouw- en energiesector en veel andere sectoren: iedereen moet aan de bak om de stikstofuitstoot naar beneden te schroeven. Namens de hele landbouwsector hebben de boerenorganisaties een aantal technische voorstellen gedaan om een mogelijke bijdrage te leveren aan de problematiek zoals het verdunnen van mest met water, aangepast veevoer en minder gebruik van kunstmest.

Wist je dat…

… boeren klavers op hun graslanden inzetten om de uitstoot van stikstof te verminderen? Het klavergewas kan zelf stikstof uit de lucht halen en omzetten, het grasland heeft daardoor minder kunstmest nodig.

 

Daarnaast levert de samenstelling gras-klaver ook voordelen voor de koe. Ten opzichte van  gras is klaver bijvoorbeeld makkelijker te verteren en bevat het meer voedingstoffen. Dat verhoogt de opname en en stimuleert de productie, en bespaart de boer ook weer krachtvoer.

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 Nederland draait op zuivel