Wat is de CO2-uitstoot van de Nederlandse zuivelsector?

Van melkveebedrijf tot zuivelfabriek, in de gehele zuivelketen komen verschillende broeikasgassen vrij. Bijvoorbeeld koolstofdioxide (CO2) bij het transport van voer en melk. De CO2-uitstoot van de Nederlandse zuivelsector was in 2018 volgens onderzoek van de Wageningen Universiteit in totaal ongeveer 22,2 miljoen ton CO2-equivalenten. Dat was ruim 6% minder dan het jaar daarvoor. Er wordt hard gewerkt om de uitstoot nog verder  omlaag te brengen.

De meeste broeikasgassen in de zuivelketen komen vrij op de melkveebedrijven. Door de spijsvertering van koeien ontstaat bijvoorbeeld methaan (CH4). En bij de bemesting van akker- en weilanden komt lachgas (N2O) vrij. Dat zijn natuurlijke processen.

Als onderdeel van het Klimaatakkoord wil de zuivelsector in 2030 energieneutraal zijn. En we gaan de goede kant op! Want melkveehouders nemen veel maatregelen om de broeikasgasuitstoot op hun bedrijf te verminderen. De NZO stelde een rapport op over wat melkveehouders allemaal kunnen doen om hun uitstoot te verminderen. Ze geven bijvoorbeeld ander voer aan hun  koeien, vernieuwen het grasland minder vaak en ze verdunnen de mest.  In de afgelopen jaren heeft de melkveehouderij de uitstoot van broeikasgassen daardoor al flink kunnen verlagen. Ook zuivelfabrieken stoten minder broeikasgassen uit. Bij de verwerking van melk zijn zij namelijk meer duurzame energie gaan gebruiken. Die duurzame energie wordt vaak geleverd door hun eigen melkveehouders.

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 Nederland draait op zuivel