Wat doet de Nederlandse zuivelsector tegen ontbossing?

Nederlandse melkveehouders werken al heel lang samen om ontbossing door sojateelt tegen te gaan. Sinds 2015 gebruiken ze alleen verantwoord gecertificeerde soja in het krachtvoer van onze melkkoeien. Voor deze soja zijn geen bossen gekapt. De Nederlandse zuivelsector was de eerste sector in Nederland die 100% verantwoord gecertificeerde soja gebruikte voor het voer van melkkoeien. Dat lukte dankzij een samenwerking met WNF, Solidaridad en Natuur&Milieu.

Soja wordt vooral geteeld in Noord- en Zuid-Amerika. Daar zijn de omstandigheden voor sojateelt gunstig. Maar door de grote vraag naar soja wereldwijd gaat er veel mis bij de teelt, vooral in Zuid-Amerika. Daar worden stukken bos illegaal gekapt en gaat bijzondere natuur verloren. Voor het telen van verantwoorde soja worden géén bomen gekapt in tropische regenwouden en worden landrechten van kleine boeren gerespecteerd.

Er zijn standaardregels opgesteld, om er zeker van te zijn dat de soja ook echt eerlijk is verbouwd. Een van de bekendste standaarden is de RTRS (Round Table on Responsible Soy). Ongeveer 200 sojaproducenten, -handelaren, -verwerkers, voedingsmiddelenbedrijven, banken en maatschappelijke organisaties ondersteunen de RTRS.

Daarnaast onderzoeken verschillende organisaties binnen en buiten de zuivelsector de mogelijkheid om soja in Europa te verbouwen. Of andere eiwitrijke gewassen zoals lupine, erwten en veldbonen.

Een koe eet elke dag zo’n 60 kilogram aan voedsel. Ongeveer 92% daarvan is gras en mais. De rest (8%) is krachtvoer, waarvan een deel bestaat uit sojameel.

 

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 Nederland draait op zuivel