In melk en melkproducten zitten eiwitten (goed voor je spieren!), vet en koolhydraten (energie). Maar ze zijn ook een bron van mineralen zoals calcium en fosfor (goed voor je botten), kalium (belangrijk voor de bloeddruk), magnesium en zink (spieren). Daarnaast levert zuivel belangrijke vitaminen, zoals vitamine B12 en B2 (energie!) en vitamine A (ogen).
Mooi meegenomen is dat melk en melkproducten door die grote hoeveelheid voedingsstoffen relatief weinig calorieën bevatten. Melk en andere zuivelproducten passen daarom goed in een gezond dieet. Het is een gemakkelijke én goedkope manier om al die belangrijke voedingsstoffen in een keer binnen te krijgen. Logisch dus dat magere en halfvolle melk en yoghurt en 20+ en 30+ kaas in de Schijf van Vijf staan van het Voedingscentrum.
Hoe lekker een tosti met een dikke laag 48+ kaas, een bakje vanille vla of een beker chocolademelk met een dot slagroom kunnen zijn, bij deze zuivelproducten geldt: geniet, maar eet met mate. Te veel verzadigd vet kan zorgen voor een te hoog cholesterol-gehalte in je bloed, te veel zout eten hangt samen met een verhoogde bloeddruk en te veel suiker vergroot de kans op overgewicht. Deze producten vind je daarom niet terug in de Schijf van Vijf.