Waarom worden kalf en koe na de geboorte gescheiden?

Een koe geeft alleen melk als ze een kalf heeft gekregen. De meeste melkveehouders kiezen ervoor om na de geboorte koe en kalf te scheiden. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het welzijn en de gezondheid van de koe en het kalf.

Een pasgeboren kalf heeft nog een lage weerstand. Het is daarom belangrijk dat het na de geboorte zo snel en zoveel mogelijk melk van de moederkoe krijgt. Deze melk heet biest en zit boordevol voedingsstoffen die het kalf beschermen tegen ziektes en infecties.

Maar net als in de natuur schuilen op de boerderij risico’s. Het kan zijn dat het kalf de uier van de moeder niet kan vinden. Het kan ook zijn dat de moederkoe niet genoeg biest aanmaakt. Of dat het moederinstinct niet sterk genoeg is waardoor de koe niet goed op haar kalf let. De melkveehouder kent deze risico’s, en kiest er daarom bewust voor om na de eerste paar dagen kalf en koe te scheiden. Door de controle over te nemen, heeft de boer zelf in de hand dat het kalfje genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat kan beter zijn voor het welzijn van kalf en koe, stelt Hans Hopster, dierenwelzijnsonderzoeker.

Ook wil de melkveehouder daarmee andere risico’s vermijden. Het kalf is bijvoorbeeld kwetsbaar als het in de stal bij de moederkoe blijft, omdat daar veel andere grote koeien rondlopen. “En in de zomer kunnen we een kalfje ook niet bij de moeder laten lopen,” vertelt melkveehoudster Jolande Dijkshoorn. “Een pasgeboren kalfje loopt zo de sloot in! We kunnen ook geen hekken plaatsen, want dan kunnen de volwassen koeien daar niet meer drinken.” Verder willen melkveehouders vermijden dat het kalf in contact komt met bacteriën in mest. Daarvan kunnen kalveren door hun lage weerstand heel ziek worden. Door ze apart te houden in een schone ruimte, verkleint de boer deze risico’s.

Daarnaast wil de melkveehouder dat zijn dieren zo min mogelijk stress hebben. Hoe langer de koe en het kalf samen blijven, hoe meer ze aan elkaar binden. Om beide dieren zo min mogelijk stress te geven, worden de koe en het kalf vrij snel van elkaar gescheiden.

Boeren in de praktijk: Heleen en Rogier Lansink

Melkveehouders Heleen en Rogier Lansink uit Haaksbergen kiezen er bewust voor kalf en koe te scheiden. Heleen vertelt waarom ze hiervoor kiezen en beschrijft hoe de eerste paar uur na de geboorte van het kalf eruit zien.

 

“Op onze melkveehouderij hebben wij geen natuurlijke situatie omdat wij onze koeien in een stal houden. In een natuurlijke situatie verstopt de moederkoe haar kalfje om op zoek te gaan naar voedsel en komt ze later pas terug. Dit is in onze stal niet mogelijk. Het kalfje zou namelijk niet veilig zijn tussen alle andere volwassen koeien. Ze kan omver geduwd worden of worden geplet.”

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 Nederland draait op zuivel