Waarom moet een koe een kalf krijgen om melk te produceren?

Een koe geeft pas melk als er een kalf geboren is. Net als bij mensen. Ook een moeder kan pas melk geven als zij een baby heeft gekregen.

Een koe krijgt haar eerste kalf als ze ongeveer 2 jaar oud is. Dat is ook het moment waarop de koe voor het eerst moedermelk geeft. Na de geboorte van het kalf kan een koe ongeveer 10 maanden lang melk geven. Elk dag gemiddeld zo’n 25 liter melk!

Ongeveer elk jaar moet een koe een kalf krijgen om weer melk te kunnen geven. De vrouwelijke kalfjes zijn ook belangrijk voor het melkveebedrijf. Dit zijn de toekomstige melkkoeien.

Wist je dat…

… de eerste melk van de koe na de geboorte van het kalfje ‘biest’ wordt genoemd? Biest is dikker dan gewone melk en heeft een roomwitte kleur. Het zit boordevol eiwitten, vetten en afweerstoffen. Dat zorgt ervoor dat kalfjes een goede en gezonde start in het leven krijgen.

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2020 Nederland draait op zuivel