Waarom heeft de Nederlandse melk zo’n hoge kwaliteit?

Nederlandse zuivelproducten worden geroemd om hun kwaliteit. Waar dit aan te danken is? De belangrijkste 5 redenen waarom Nederlandse zuivel die faam verdient op een rij:

  1. Ons natte klimaat en gematigde temperatuur is gunstig voor grasgroei en daardoor ideaal voor de melkveehouderij.
  2. De jarenlange samenwerking tussen melkveehouders, melkverwerkers, toeleveranciers en kennisinstituten. Door die samenwerking kunnen producten in de hele keten streng worden gecontroleerd. Van het gras dat de koeien eten tot de melk die jij in je glas schenkt. Samen met kennisorganisaties als Wageningen Universiteit, NIZO food research en Qlip, blijft de zuivelsector haar aanpak voor het controleren van de kwaliteit verbeteren.
  3. Onze gezonde koeien, dankzij de zorg die de melkveehouder aan zijn dieren schenkt.
  4. Onze hoge standaard voor hygiëne binnen elke schakel van de zuivelketen.
  5. Onze melkveehouders zijn professioneel. Zij verbeteren hun bedrijfsvoering steeds weer. Daar heeft de hele zuivelsector baat bij.

1. Bij de melkveehouder

Het begint allemaal met gebalanceerde voeding van de koeien. De meeste Nederlandse koeien lopen een groot deel van het jaar buiten in de wei en eten hoofdzakelijk vers gras. Koeien eten in de winter vooral kuilgras. Dit is het gras dat de boer in de zomer maait en bewaart voor de winter. De kwaliteit van het gras houdt de boer goed in de gaten tijdens het drogingsproces.

 

Naast gras krijgt de koe ook krachtvoer, mineralen en vitamines. In Nederland kopen melkveehouders alleen diervoer van bedrijven die gecontroleerd worden door de onafhankelijke kwaliteitsorganisatie SecureFeed.

 

Voor een melkveehouder is een goede bedrijfshygiëne heel belangrijk. Zo zorgt hij er boven alles voor dat zijn koeien gezond zijn. Ook let hij erop dat het melken van de koeien hygiënisch gebeurt. Zo voorkomt hij dat er vuil of bacteriën in de melk komen.

 

Verder worden melkveebedrijven regelmatig bezocht voor controle op het kwaliteitssysteem.

3. En ten slotte in de zuivelfabriek

Ook in de zuivelfabriek wordt de melk op kwaliteit gecontroleerd. Er worden continu monsters genomen. Opgeteld worden er elk jaar maar liefst 3 tot 5 miljoen analyses op melk- en zuivelproducten uitgevoerd! Dit is inclusief de controle van apparatuur en verpakkingsmaterialen.

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 Nederland draait op zuivel