Om die reden hebben maar liefst acht Hollandse kazen een beschermde status van de Europese Unie gekregen. Daar mogen we best wel trots op zijn! Er zijn in totaal namelijk slechts 15 Nederlandse producten die dit predicaat mogen dragen.
Een belangrijke voorwaarde… alleen producten die hun reputatie te danken hebben aan hun geografische oorsprong en daar gemaakt worden, komen voor een bescherming in aanmerking. 100% Holland, dus.
Er zijn drie soorten van EU bescherming :
De Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) wordt verleend aan producten waarvan de productie, verwerking en bereiding plaatsvinden binnen een bepaald geografisch gebied, volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. Het gaat hier bijvoorbeeld om kazen die gemaakt worden in een bepaald gebied, met de melk van een lokaal dierenras dat in het geografische gebied wordt gehouden. Voorbeelden zijn Noord-Hollandse Gouda en Edammer. Deze kaas heeft zijn specifieke eigenschappen te danken aan de combinatie van de melksamenstelling in het Noord-Hollandse weidegebied, de receptuur, de bijzondere consistentie en de kenmerkende droge korst.
Wanneer minimaal één van de productie-, verwerkings- of bereidingsstadia kunnen worden toegeschreven aan de geografische oorsprong, wordt een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) verleend. In sommige landen is dat bijvoorbeeld het geval voor hammen (Ardenner Ham) en worsten die een bepaalde faam genieten en volgens lokale methoden binnen een afgebakend geografisch gebied worden bereid. Bekende zuivelvoorbeelden zijn Gouda Holland en Edam Holland. Gouda Holland is een volvette (48+), natuurgerijpte kaas van het halfharde type. De kaas wordt in Nederland geproduceerd uit in Nederland gewonnen koemelk van in Nederland gevestigde melkveehouderijbedrijven en gerijpt in Nederlandse rijpingskamers.
Bij de Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS) verwijst de toekenning niet naar de herkomst, maar naar de traditionele productsamenstelling of productiemethode. Het kan hierbij gaan om bepaalde kazen die op traditionele wijze worden bereid. Denk hierbij aan Boerenkaas. De naam Boerenkaas is specifiek verbonden aan (half) harde kaas die traditioneel op de boerderij wordt bereid uit rauwe melk van rundvee, geiten, schapen of buffelkoeien, gewonnen van eigen melkvee. De melk moet voor tenminste de helft afkomstig zijn van de eigen veestapel.