Op welke manieren zijn melkveehouders bezig met groene energie?

De zuivelsector wil in 2030 energieneutraal zijn. Dat is een flinke klus, want voor de productie van zuivel is behoorlijk wat energie nodig. Denk aan energie voor de melk- en voerrobots en andere apparatuur. Maar ook aan energie voor de lampen in de koeienstallen.

Om duurzamer melk te produceren, nemen melkveehouders verschillende maatregelen. Ze laten zonnepanelen op de daken van stallen plaatsen of laten windmolens bouwen bij hun bedrijf. Of ze investeren in mono-mestvergistingsinstallaties die mest omzetten in biogas.

Tegelijkertijd daalt het gemiddelde energieverbruik van melkveebedrijven volgens het meest recente rapport van NZO, en dat is goed nieuws! Dit komt onder andere door de Energiescan. Dat is een instrument dat de boer inzicht geeft in het energieverbruik binnen zijn bedrijf. Zo kan hij zien waar verbeteringen mogelijk zijn. Daarnaast dragen slimme innovaties ook bij aan een lager energiegebruik, bijvoorbeeld de ‘voorkoeler’. Deze innovatie bestaat uit leidingen met koud water die de melk uit de robot koelen nog voordat het in de grote opslagtanks terechtkomt. Dat scheelt energie in het koel houden van de melkopslagtanks.

1 op de 4 boeren heeft zonnepanelen op het dak van het bedrijf. En 62% van alle melkveebedrijven haalt warmte uit melk. Door deze maatregelen wordt flink wat energie bespaard!

De meeste melkveehouders die duurzaam energie opwekken gebruiken deze energie voor hun eigen bedrijf. Hierdoor kunnen zij (grotendeels) zelfvoorzienend zijn. Melkveebedrijven die meer energie produceren dan ze nodig hebben, leveren het overschot aan het openbare elektriciteits- of gasnet.

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 Nederland draait op zuivel