Hoe draagt de zuivelsector bij aan natuurbehoud en aan biodiversiteit?

Een gezonde leefomgeving is goed voor de koe én voor de boer. Elk boerenbedrijf heeft baat bij een kringloop waarin planten, vogels, bodemdieren en -bacteriën allemaal een rol hebben.

Als je de drukke stad ontvlucht, kom je al snel langs een akkerveld of weiland. Daar werkt ook de Nederlandse melkveehouder! Hij verbouwt er voer voor z’n koeien en die koeien zorgen weer voor melk. En van die melk maken we kaas voor op onze boterham of yoghurt voor bij het ontbijt.

In totaal is zo’n 0,9 miljoen hectare aan grond in Nederland in gebruik van melkveehouders. Die melkveehouders zorgen zo goed mogelijk voor hun grond en streven naar een voer- en mestkringloop die voor hun bedrijf werkbaar is. De mest van koeien is rijk aan vezels en mineralen en draagt, eenmaal op het land, bij aan een gezonde en rijke bodem. Hierdoor groeit er voedzaam gras voor de koe en kunnen er insecten leven in de bodem en in het gras.

Veel boeren nemen allerlei maatregelen om de biodiversiteit op het land verder te verbeteren. Bijvoorbeeld door het eerste gras in het voorjaar later te maaien en door slootkanten minder vaak te maaien. Door het hogere gras is er meer insectenleven en dat is goed voor vogels en andere kleine dieren die ervan leven. Sommige boeren laten delen van hun weiland onder water lopen zodat er een “plasdras” ontstaat. Ook daar komen veel weide- en andere vogels op af.

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 Nederland draait op zuivel