Komt goudse kaas uit Gouda?

Zeg je ‘Gouda’ dan zeg je kaas! Deze stad is wereldwijd bekend vanwege haar kaasmarkt die in de loop van de 16de eeuw opbloeide. Boeren uit de regio brachten hun kazen hiernaartoe om te verhandelen. In de loop van de vorige eeuw verplaatste de kaashandel zich door de komst van industrialisatie naar elders. De wereldberoemde kaasmarkt is nu vooral nog een toeristische trekpleister. Want de naam Gouda, die blijft voor altijd verbonden aan een sterk staaltje Hollands vakmanschap.

Alle Goudse kaas komt dus uit Gouda, maar… toch ook weer niet. Verwarrend? Absoluut. Overal ter wereld wordt namelijk Goudse kaas gemaakt. ‘Goudse’ staat namelijk voor de kaassoort. Het originele basisrecept, ooit bedacht door de Nederlandse boeren, is terug te vinden in de Codex Alimentarius. Dit is een openbaar en internationaal receptenboek van de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) dat standaarden en richtlijnen rondom voedsel heeft vastgelegd.

Goudse kaas is een van de meest gegeten kaassoorten ter wereld!

Kaasmakers in binnen- en buitenland hebben daar in de afgelopen jaren gretig gebruik van gemaakt. De term Goudse doet namelijk denken aan Nederlandse kwaliteit! De smaak en kwaliteit van Goudse kaas hangen af van voer, land en bereidingswijze. En de Dutch touch is daarin uniek. Om die reden heeft de EU in 2010 een beschermde status toegekend aan Goudse kaas van Nederlandse bodem. Wil je zeker zijn van een échte Nederlandse Goudse kaas? Let dan op het ‘Gouda Holland’ zegel.

Wist je dat…

… van meer dan de helft van alle melk die we in Nederland produceren kaas wordt gemaakt?

 

Naast melk is kaas een belangrijk exportproduct. Nederland exporteert binnen de EU voornamelijk kaas en buiten de EU met name melkpoeder en kaas. De exportwaarde van zuivel was in 2018 7,9 miljard euro.

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 Nederland draait op zuivel