Hoeveel koeien staan er in de wei?

In Nederland doet ruim 80% van de melkveebedrijven weidegang, volgens cijfers van het CBS (2019). Het aantal koeien dat naar buiten mag, is de laatste paar jaar licht gestegen.

Bijna 80% van de melkveebedrijven in Nederland doen aan volledige weidegang. Dat betekent  dat de hele kudde een groot deel van het jaar naar buiten mag. Daarnaast doet een klein deel van de boeren aan gedeeltelijke weidegang, door gebrek aan ruimte.

Samen zijn zij goed voor zo’n 71% van alle melkkoeien in Nederland. Bedrijven die heel groot zijn (met meer dan 160 koeien), zetten vaker hun koeien het hele jaar op stal. Gemiddeld staan de dames landelijk 1.648 uur per jaar in de wei.

Wil je zeker weten dat de melk die je koopt van een weidekoe komt? Let dan op het Weidemelk keurmerk. De regel voor dit keurmerk is dat de koeien minstens 120 dagen, 6 uur op een dag buiten leven.

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 Nederland draait op zuivel