Hoeveel koeien heeft een melkveebedrijf in Nederland gemiddeld?

In Nederland vind je geen grote melkveebedrijven zoals in de Verenigde Staten. Het gemiddeld aantal koeien per melkveebedrijf in ons land ligt op dit moment rond de 100.

Het aantal koeien per melkveebedrijf zal komende jaren niet veel toenemen. Experts verwachten eerder een daling van de veestapel. Dit komt vooral door maatregelen om de fosfaat en stikstof in het milieu terug te brengen.

Vergeleken met het buitenland zijn de Nederlandse stallen klein. In de Verenigde Staten telt een gemiddeld melkveebedrijf 234 koeien. Koploper is de staat Californië met maar liefst 1.250 koeien per boerderij. Hier in Nederland spreken we van een megastal bij meer dan 250 koeien. In Nederland heeft minder dan 3% van de melkveebedrijven zoveel koeien.

De meeste melkveebedrijven in Nederland zijn familiebedrijven die al generaties lang bestaan. Ze zijn op een stabiele en gezonde manier zo gegroeid.

Bij biologische melkveebedrijven ligt het gemiddeld aantal koeien per bedrijf nog iets lager; rond de 80 koeien. Dit heeft onder andere te maken met de grond die beschikbaar is. Een melkveehouder die biologisch werkt, is verplicht om zijn dieren meer ruimte te bieden. In Nederland wordt 1,9% van alle koeien gehouden op een biologisch melkveebedrijf.

 

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 Nederland draait op zuivel