Hoe zorgen jullie ervoor dat er geen antibiotica of hormonen in mijn melk zitten?

Gezonde koeien zijn voor melkveehouders heel belangrijk. Een koe die zich goed voelt en lekker in haar vel zit, geeft meer melk. En melk is de bron van inkomsten voor de boer. Daarom is het voor melkveehouders belangrijk dat z’n koeien in goede gezondheid verkeren. Maar als een koe toch ziek wordt, moet deze wel goed verzorgd worden. Dan gelden er in Nederland strenge afspraken en regels over de verzorging van de koe en de melk die zij geeft.

Wanneer een koe ziek is en antibiotica krijgt, moet de boer deze melk apart opvangen. Deze melk komt dus niet in de koeltank terecht. De melk die opgehaald wordt bij de boer wordt continu streng op antibiotica gecontroleerd. De chauffeur van de melkwagen test de melk op antibiotica voordat deze wordt gelost bij de zuivelfabriek. Melk waarin antibiotica worden aangetroffen wordt niet gelost. Daarnaast worden alle melkmonsters uitgebreid onderzocht in een laboratorium, onder andere op antibiotica. Zo worden in Nederland jaarlijks meer dan 2 miljoen testen op antibiotica in melk uitgevoerd. Als er antibiotica in de melk wordt gevonden, worden alle kosten verhaald op de melkveehouder en krijgt deze ook een flinke boete. Dat zijn geen kinderachtige bedragen.

Het gebruik van antibiotica in de melkveehouderij is tussen 2009 en 2018 met maar liefst 47% afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa). Nederland loopt hierin voorop en de Nederlandse regering pleit ook internationaal voor maatregelen om zorgvuldiger te zijn met het gebruik van antibiotica bij dieren.

Het gebruik van groeihormonen in de veehouderij is verboden. Niet alleen in Nederland maar ook in de rest van Europa. Ook ligt er een verbod op het importeren van zuivel van dieren die wel extra groeihormonen hebben gehad.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert vlees, vis, eieren en melk op de aanwezigheid van hormonen en andere verboden stoffen. Ook controleert de NVWA bij bedrijven waarvan ze vermoeden dat de dieren verboden stoffen krijgen. Dat is namelijk strafbaar.

Wist je dat…

… je geen kaas kunt maken als er antibiotica in de melk zitten?

 

Kasper Hettinga, universitair hoofddocent zuivelkunde aan Wageningen University & Research, zegt hierover het volgende: “Naast de gezondheid van de gebruiker is dat voor zuivelfabrieken een tweede reden om heel streng te zijn waar het gaat om antibiotica in melk. Veel zuivelproducten worden gemaakt door het toevoegen van melkzuurbacteriën. Denk aan yoghurt, kaas en karnemelk. Deze bacteriën groeien niet in de aanwezigheid van antibiotica.”

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 Nederland draait op zuivel