Hoe oud wordt een melkkoe?

Een melkkoe wordt in Nederland gemiddeld vijf á zes jaar oud. Koeien zijn het allerbelangrijkste bezit van een melkveehouder. De melk van melkkoeien zorgt immers voor het inkomen van het gezin. De boer zorgt zo goed mogelijk voor z’n koeien, want gezonde koeien geven meer melk.

De gezondheid van een koe bepaalt dus voor een belangrijk deel hoe lang deze op het bedrijf blijft. Daarnaast spelen natuurlijk ook bedrijfseconomische motieven een rol bij hoe oud een koe wordt, zoals het vermogen van een koe om melk te geven. Een koe geeft melk als ze zwanger is of net heeft gekalfd. Als een koe geen kalfje meer kan krijgen, houdt een koe na verloop van tijd op met het geven van melk. Koeien die geen melk meer geven, kosten de melkveehouder geld en gaan daarom op een gegeven moment naar de slachterij. Voor melkveehouders is het niet leuk om afscheid te nemen van een van z’n dieren, maar het hoort bij het runnen van een melkveebedrijf. Bovendien kunnen melkveehouders door milieuwetgeving niet teveel koeien op hun bedrijf houden. Een melkveehouder moet dus om de zoveel tijd beslissen dat een koe weg moet.

“Als de tijd eenmaal daar is, probeer ik minimaal twee koeien tegelijk weg te voeren zodat ze niet alleen zijn. Noem mij maar sentimenteel of een gepassioneerde boer, het voelt in ieder geval beter dat ze elkaar nog hebben op hun laatste reis.

 

De avond voordat de koeien worden opgehaald, praat ik altijd even extra met ze. Ze staan dan apart, de halsband doe ik af en ondertussen neem ik afscheid van ze. Ik zeg dat het goed is geweest, dat ze het goed gedaan hebben, maar ook dat onze wegen straks scheiden. Dat moment is nooit leuk en dat wordt het ook niet bij mij, maar uiteindelijk verlaat ieder dier het erf.”

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 Nederland draait op zuivel