Sommige mensen willen milieuvriendelijk eten door minder dierlijke en meer plantaardige producten te eten. Maar om gezond te blijven, heb je veel verschillende voedingsstoffen nodig. En die zitten ook gedeeltelijk in dierlijke producten. Daarbij komt dat dierlijke producten heel rijk zijn aan voedingsstoffen, vergeleken met dezelfde hoeveelheid plantaardige producten.
Wie bijvoorbeeld minder melk en yoghurt eet, moet behoorlijk wat plantaardige producten eten om het gemis aan calcium, eiwitten, vitaminen en mineralen goed te maken. En die plantaardige producten samen hebben ook een impact op het milieu. Opgeteld zit je al snel aan een grotere CO2-voetafdruk dan je misschien denkt. Daarnaast komt veel van onze voeding, van avocado’s en groene asperges tot mango’s en blauwe bessen, uit verre landen of uit de kas. Daardoor hebben ze ook een grote CO2-voetafdruk. Zuivel bevat veel voedingsstoffen tegelijkertijd. Zolang je er niet teveel van consumeert, past zuivel volgens het Voedingscentrum in een duurzaam dieet.