Hoe duurzaam is zuivel in vergelijking met plantaardige producten?

Wie duurzaam wil eten, moet vooral een balans vinden tussen gezond eten en de impact op het milieu. In melk, yoghurt en andere zuivelproducten zitten veel voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid. Juist omdat je met zuivel zoveel  in een keer binnenkrijgt , is het óók duurzaam.

Sommige mensen willen milieuvriendelijk eten door minder dierlijke en meer plantaardige producten te eten. Maar om gezond te blijven, heb je veel verschillende voedingsstoffen nodig. En die zitten ook gedeeltelijk in dierlijke producten. Daarbij komt dat dierlijke producten heel rijk zijn aan voedingsstoffen, vergeleken met dezelfde hoeveelheid plantaardige producten.

Wie bijvoorbeeld minder melk en yoghurt eet, moet behoorlijk wat plantaardige producten eten om het gemis aan calcium, eiwitten, vitaminen en mineralen goed te maken. En die plantaardige producten samen hebben ook een impact op het milieu. Opgeteld zit je al snel aan een grotere CO2-voetafdruk dan je misschien denkt. Daarnaast komt veel van onze voeding, van avocado’s en groene asperges tot mango’s en blauwe bessen, uit verre landen of uit de kas. Daardoor hebben ze ook een grote CO2-voetafdruk. Zuivel bevat veel voedingsstoffen tegelijkertijd. Zolang je er niet teveel van consumeert, past zuivel volgens het Voedingscentrum in een duurzaam dieet.

Wat wil jij nog weten?

Zelf een vraag stellen? Dat kan! Graag zelfs. Zo help je ons om de wereld achter jouw glas melk steeds zichtbaarder te maken. Als jouw vraag over zuivel nog niet op de website staat, stuur 'm dan naar ons op. We gaan voor jou op zoek naar het antwoord.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2021 Nederland draait op zuivel